
Holistisk afgræsning, som vi praktiserer på vores demo-gård Gl. Børsting, er med til at opbygge kulstofpuljen i jorden. På Gl. Børsting håber vi derfor, at kunne dokumentere, at en bæredygtig økologisk mælkeproduktion baseret på holistisk afgræsning over en årrække vil kunne øge kulstofopbygningen i jorden dramatisk.
Gennem de sidste 100 år er kulstofindholdet i landbrugsjorden halveret til skade for såvel jordens frugtbarhed som klimaet. Dette skyldes i høj grad den industrialiserede intensive landbrugsproduktion, som slider hårdt på de øverste jordlag, hvor hovedparten af kulstofpuljen befinder sig. Der er derfor et stort potentiale i at forsøge at lagre mere kulstof i landbrugsjorden. Landbruget er en af de største udledere af drivhusgasser med over 20 % af den samlede udledning af drivhusgasser i Danmark. Husdyrproduktionen – herunder i særdeleshed malkekvæg – står for størstedelen af udledningerne. Men sådan mener vi ikke det behøver være.
Markforsøg med Aarhus Universitet
I projekt LivSalling har vi, i samarbejde med Aarhus Universitet, fået foretaget en række grundregistreringer af jorden på Gl. Børsting, på en række forskellige parametre som: kulstof- og kvælstofindhold, tekstur og vandholdende evne, mikrobiel biomasse, enzymaktivitet, pH-værdi, basal jordrespiration, penetreringsmodstand m.m. Vores begrænsede budget rækker desværre kun til grundregistreringen. Forhåbentlig vil alle de indsamlede data kunne bruges i et fremtidigt forskningsprojekt, der kan give os et mere veldokumenteret svar på klimagevinsterne ved holistisk afgræsning.
Er køer klimaskurke eller klimahelte?
Blandt forskere er der stor uenighed om klimaeffekterne af holistisk afgræsning. Nogen forskere mener, som os, at det muliggør lagring af mange tons kulstof i jorden og at køer (og andre drøvtyggere) dermed bliver en del af løsningen på klodens klimaproblemer, fremfor en del af problemet. Andre forskere mener derimod ikke, at man kan få så store fordele ved at praktisere holistisk afgræsning, men at det mere drejer sig om bedre planlægning og forbedring af den eksisterende praksis. Vi er overbeviste om, at holistisk afgræsning rummer et stort potentiale ifht. lagring af kulstof i jorden og dermed muliggør en mere klimavenlig og bæredygtig måde, at producere fødevare af høj kvalitet på.